Turkménski lekári neprisahajú Hippokratovi, ale Turkmenbašimu

17.11.2005 Celý región

Turkménski lekári už nebudú skladať Hippokratovu prísahu, namiesto toho budú prisahať na knihu Ruchnama prezidenta Saparmurata Nijazova. Ako informoval vládn...
Turkménski lekári už nebudú skladať Hippokratovu prísahu, namiesto toho budú prisahať na knihu Ruchnama prezidenta Saparmurata Nijazova. Ako informoval vládny denník Neutraľnyj Turkmenistan, od budúcich lekárov sa počas slávnostného aktu vyžaduje, aby padli na kolená a zložili sľub vernosti \"Veľkému Saparmuratovi Turkmenbašimu\".

Súčasťou prísahy je aj desatoro morálnych pravidiel, ktorými sa musí lekár riadiť. Medzi nimi je aj zákaz vykonať eutanáziu. Ruchnamu, ktorá má byť morálnou a duchovnou doktrínou pre občanov Turkménska, študujú žiaci všetkých typov škôl a nadriadení pravidelne testujú znalosti svojich zamestnancov o obsahu knihy. Začiatkom roka dal Nijazov zavrieť krajské nemocnice, lebo tvrdí, že rentabilnejšie bude liečiť všetkých pacientov na klinikách a v nemocniciach v hlavnom meste Ašchabad. Turkménsky prezident sa dostal k moci krátko pred pádom ZSSR. Bol vyhlásený za prezidenta s doživotnou činnosťou v úrade a vytvoril si okolo seba veľkolepý kult osobnosti. Po celej krajine dal rozmiestniť stovky sôch alebo billboardov so svojimi fotografiami. Pred časom po sebe a svojej matke pomenoval aj dni v týždni. (TASR)
 

Vyberte región